Lerbakat fruktbröd

Jag älskar bröd med russin i och därför ska ni få ett receptet på ett otroligt gott fruktbröd som återfinns i den populära boken Det goda livet i Jämtland och Härjedalen. Där förövrigt min far har skrivit i.. Fast inte om bröd utan om idrottsrörelsen i artikeln Ett sätt att leva. En liten notis bara.. Nu åter till brödet. Värt att tänka på är att detta bröd kräver lite framförhållning. Inget man gör på bara en dag.

Surdeg
10 g färsk jäst
2 tsk honung
1 tsk salt
7dl vatten
7 dl grovt rågmjöl

Dag 1
Rör ut jästen med honung. Tillsätt salt, fingervarmt vatten och sist i med mjölet. Rör till en slät deg. Lägg på en bakduk och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Dag 2
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl
100 g grovhackad mandel
1/2 dl russin
2 tsk kanel
8 urkärnade blötlagdaoch hackade katrinplommon
6 hackade fikon

Arbeta i mjöl övriga ingredienser. Häll vatten i en stor lergryta och låt stå 1 timme. Torka ur grytan och olja den invändigt. Lägg degen i grytan, jäs i ca 2 timmar. Ställ formen längst ner i en kall ugn och sätt ugnen på 200 grader. Grädda i knappt 2 timmar. Låt brödet kallna.
Linda in brödet i en handduk och en plastpåse utanpå. Innan du serverar brödet ska det stå och mogna i minst 1 dygn.

bröd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback